در این مقاله به سوالات مهم در مورد دستگاه سونوگرافی می پردازیم و پس از بررسی به آنها پاسخ می دهیم. در واقع برای تمام تجهیزات پزشکی (نگاتوسکوپ LED) این قبیل سوالات وجود دارد و شما به عنوان یک کارشناس مهندسی پزشکی اگربخواهید در این فیلد فعالیت داشته باشید دانستن پاسخ این سوالات بسیار به شما کمک خواهد کرد. از سونوگرافی می توان برای تشخیص مواردی مانند آپاندیسیت ( التهاب آپاندیس ) نیز بهره جست ؟ گاهی دقت سونوگرافی برای بررسی توده ها و متاستازهای کبد ( تومورهایی که از دیگر نقاط بدن منشاء گرفته و به کبد رسیده اند ) حتی از سی تی اسکن بیشتر است . آمادگی های پیش از انجام سونوگرافی دستگاه گوارش ، کبد و کیسه صفرا چیست؟ • بهتر است بیماری برای انجام ازمایش کبد ، کیسه صفرا و مجاری صفرا وی قرار گیرد ناشتا باشد .
توجه ۱ : مصرف غذاهای چرب مانند کره ، تخم مرغ و …… اکیدا” ممنوع است . زیرا صرف غذاهای چرب موجب انقباض کیسه صفرا و تخلیه صفرا به روده شده و این موضوع سبب می شود تا کیسه صفرا در سونوگرافی دیده نشده یا قابل بررسی نباشد .
توجه ۲ : مصرف مایعات ساده مثل آب و چای بلامانع است .
• برخی از متخصصین پس از انجام تمامی مراحل ، زرده تخم مرغ به بیمار داده و یک ساعت پس از خوردن زرده تخم مرغ مجددا” بیمار را سونوگرافی می کنند.
• در بیشتر موارد متخصص سونوگرافی شما را در دو حالت خوابیده و نشسته تحت سونوگرافی قرار می دهد زیرا سونوگرافی کیسه صفرا باید در این دو وضعیت انجام شود تا سنگهای پنهان شده در کیسه صفرا به حرکت درآمده و قابل مشاهده گردند . این موضوع خصوصا” زمانی انجام می شود که نتیجه سونوگرافی کیسه صفرا در وضعیت خوابیده طبیعی است . سونوگرافی عناصر سطحی: عناصر سطحی شامل اعضایی مانند پوست ، غده تیروئید در گردن ، غدد بزاقی و پستان ها است . ابداع دستگاههای بسیار جدید سونوگرافی که با فرکانس های فوق العاده بالای صوت کار می کنند امکان بررسی عناصر سطحی را فراهم آورده است . به جهت اهمیت بالای پستان ها و غده تیروئید به این دو مورد اشاره می نمائیم : سونوگرافی پستان چیست؟
پستان که در اصطلاح غلط سینه نامیده می شود ( سینه یا قفسه سینه محفظه استخوانی حاوی قلب و ریه هاست ) از بافت نرمی که حاوی چربی ، غدد و مجاری شیری است تشکیل شده است .
سونوگرافی در کنار روش های دیگری چون معاینه بالینی و ماموگرافی برای بررسی ، تشخیص و درمان برخی از تومورها و بیماریهای پستان مورد استفاده قرار می گیرد . زنانی که هر ماه پس از پایان دوره قاعدگی به معاینه پستانهای خود می پردارند بسیار زودتر متوجه تشکیل توده در پستان های خود شده و در آینده در معرض خطرات کمتری قرار می گیرند لذا حتما” :
۱ – از سن ۲۰ سالگی به معاینه مرتب و صحیح پستان های خود که توسط پزشک یا کارشناس مامایی به شما آموزش داده می شود بپردازید .
۲ – در حوالی سن ۳۵ سالگی طبق نظر پزشک معالج خود یک عکس ماموگرافی از پستان هایتان تهیه نموده و آن را به عنوان سابقه نگاه دارید .
۳ – معمولا” انجام ماموگرافی سالیانه پس از سن ۵۰ سالگی در خانم ها توصیه می شود . در زیر این سن معمولا” باید هر دوسال یک ماموگرافی تهیه شود .
سونوگرافی پستان در هر سنی قابل انجام است . سونوگرافی به خصوص در سنین زیر ۳۰ سالگی که مامو گرافی انجام نمی شود ، کاربرد دارد .
کاربرد اصلی سونوگرافی پستان در تشخیص کیست ها یا حفرات تو خالی آن است . از این روش همچنین می توان برای مقاصد درمانی مانند تخلیه کیست ها یا نمونه برداری از تومور های توپر استفاده نمود . پستان هایی که در حالت خوابیده کم ضخامت به نظر می رسند را می توان در وضعیت نشسته مورد امتحان سونوگرافی قرار داد . سونوگرافی غدد تیروئید چیست؟ غده تیروئید نیز مانند سایر غدد بدن می تواند دچار تومورهای توپر یا حفرات توخالی ( کیست ) شود . معمولا” متخصص غدد مترشحه داخلی پس از معاینات اولیه و احیانا” انجام اسکن رادیوایزوتوپ ، سونوگرافی غده تیرئید را به دو منظور درخواست می کند :
۱ – تشخیص تومورهای توپر از کیست ها .
۲ – تشخیص این مسئله که غده تیروئید فقط در گردن قرار دارد . |